O nas

Koncept

Od kod ideja za Tematska potovanja v neznano?

Ideja je tlela in se počasi razvijala zadnjih nekaj let. Vsakič, ko v Ljubljani sedem na letalo, se spomnim svojih potovanj, ko razen letalske karte nič ni bilo vnaprej določenega. Letalo me je pripeljalo v eno izmed izhodišč, od tam naprej pa je bilo vse odvisno od vremena, novih poznanstev na poti, informacij o zanimivih krajih, za katera še nisem slišal, in še bi lahko našteval. To je bila popolna popotniška svoboda.

In ker so potovanja del mojega življenja že zadnjih sedemnajst let (od tega petnajst let potovanja tudi organiziram in vodim), želim tudi organizirane popotniške dogodivščine čim bolj približati izkustvu, da sicer potujemo organizirano in v skupini, a vseeno z veliko mero vznemirljivega pričakovanja neznanega, z dobro mero fleksibilnosti in kančkom tiste razburljive napetosti ob večerih, kam nas bo pot ponesla naslednji dan.

In tako so se rodila Deseti brat Tematska potovanja v neznano. Znotraj tega pa dve kategoriji potovanj – prvotna Potovanja v neznano in Potovanja po meri.

Deseti brat – Potovanja v neznano:

Preprosto: razpisani so termin, tematika potovanja in destinacija, ki je omejena zgolj na kontinent. V prihodnosti si bo svoje mesto ob kontinentih prislužilo le območje bivše Jugoslavije. Znana je cena, ki vključuje vse, tudi hrano (zajtrk plus kosilo ali večerja), vizume, vsa dovoljenja, letalske karte, vstopnine … skratka vse, razen pijače in osebnih izdatkov. Natančen seznam opreme, ki jo potrebujete na poti, dobite pred potovanjem. Ne letališču izveste, kam letite, in vsak večer vam povem, kam gremo naslednji dan. Meje držav bomo izbrisali in prepustili se boste popotniški dogodivščini v neznano. Kot vodnik bom načrt poti, ki ga poznam le jaz, seveda prilagajal tako skupini kot tudi dogodkom na poti.

Skupine so majhne, največ 12 popotnikov. V skupini ste zbrani ljudje podobnih interesov (ljubitelji morja tako ne boste nestrpno čakali, kdaj bo konec trekinga, da končno pridete do obale, če navedem le en primer). Potovanja so popotniška in primerna za ljudi veselega in optimističnega pristopa k življenju, ki želijo odkrivati in raziskovati svet ter spoznavati kulturne drugačnosti drugih narodov.

Deseti brat – Potovanja po meri:

Potovanja po meri razpišem, ko se skupinica vsaj štirih popotnikov, ki znotraj razpisanih tur ne najdejo pravega potovanja zase (bodisi zaradi termina, destinacije ali tematike), oglasi pri meni in izrazi svoje želje kdaj, kam in kako. Ker je skupina vsaj štirih že zelo dobra osnova za razpis ture, se bo Deseti brat potrudil, da najde še nekaj sopotnikov in tako potovanje znotraj vnaprej določene cene tudi izpelje. Tukaj se ne bomo omejevali na kontinent, temveč sledimo željam začetne skupine, ki določi področje (kontinent, državo, hribovje, otočje …). Tudi tematike niso omejene. Vse ostale značilnosti pa so podobne kot pri naših drugih potovanjih.

Deseti brat z veseljem sprejme tudi zaključene skupine in pa popotnike, ki želijo, da jim uredi potrebne storitve, na pot pa se podajo sami v stilu self-guided potovanja. Za vsakega nekaj, po meri.

Kdo je deseti brat

profilnaKdo je Deseti brat oziroma Roman Križanič?

S potovanji sem se spoprijateljil za časa študija sinoligije, saj drugače ni šlo. “Na Kitajsko, če želite znati kitajsko,” so rekli gospod profesor. In smo šli, cela četa. Dobro je bilo. Malce študija, malce potovanja. 45 dni, ravno prav za prvo daljšo pot.

Že naslednje leto smo lekcijo ponovili, tokrat za tri mesece. Jezik je stekel, in še danes občasno tolčem po kitajsko in zabavam sopotnike, domačine Kitajce pa spravljam v obup.

No, tretje leto, bilo je davnega 1999, pa sem skupaj s prijateljico sinologinjo že organiziral čisto pravo potovanje na Kitajsko. To je bil prelomen trenutek v mojem življenju, takrat sem namreč spoznal, da je to super način, kako združiti življenjski slog in delo. In tako vse do danes.


Kdo je Luka Furjan, vaš vodnik na Tajvanu?

Luka se je rodil na Ptuju, doštudiral pa je v Ljubljani na oddelku za Azijske študije. Po dodiplomskem programu sinologije je pridobil tajvansko štipendijo za izpopolnitev kitajskega jezika. Popoldnevi v Tajpeju so se zdeli popolni za kakšen obisk bližnjih hribov, kaj hitro pa je spoznal, da je najlaže priti tja s kolesom. Tako so se mu odprla vrata v tajvanski kolesarski svet, poln majhnih, skritih kotičkov, ki jih je tekom svojega bivanja zavzeto raziskoval. Po končanem izpopolnjevanju jezika je Tajvan razkazoval ljubiteljem kolesarstva iz celega sveta. Ker noben ekstrem ni dober, je hitro združil kolesarsto in pohodništvo, zraven pa dodal še gurmansko ter kulturno plat Tajvana.