O nas

Koncept

Od kod ideja?

20 let potovanj je za mano. 20 let od popolnega odklopa na Kitajskem s prvo skupino. Dve desetletji različnih popotniških izkušenj, a vendar strast do potovanj ni izginila. Nekaj pa je vendarle skupno vsem tem letom na poti – zgodbe, ki bi jim lahko do neskončnosti sledil in trenutki, ki jih nikoli nisi planiral. In tako se je rodila fiozofija Desetega brata – izberimo zgodbo in se ji prepustimo. Vaša avantura se bo začela, ko se boste odločili za eno izmed naših zgodb, ki bo zaokrožena, a s kančkom skrivnostnosti. Pod taktirko izkušenega vodje poti boste sledili tematiki potovanja, poti, skrbno začrtani, a vendarle si bomo dovolili, da programa po dnevih ne bo – na papirju. Si drznete z nami?

 

Deseti brat – Potovanja po meri:

Potovanja po meri razpišem, ko se skupinica vsaj štirih popotnikov, ki znotraj razpisanih tur ne najdejo pravega potovanja zase (bodisi zaradi termina, destinacije ali tematike), oglasi pri meni in izrazi svoje želje kdaj, kam in kako. Ker je skupina vsaj štirih že zelo dobra osnova za razpis ture, se bo Deseti brat potrudil, da najde še nekaj sopotnikov in tako potovanje znotraj vnaprej določene cene tudi izpelje. Tukaj se ne bomo omejevali na kontinent, temveč sledimo željam začetne skupine, ki določi področje (kontinent, državo, hribovje, otočje …). Tudi tematike niso omejene. Vse ostale značilnosti pa so podobne kot pri naših drugih potovanjih.

Deseti brat z veseljem sprejme tudi zaključene skupine in pa popotnike, ki želijo, da jim uredi potrebne storitve, na pot pa se podajo sami v stilu self-guided potovanja. Za vsakega nekaj, po meri.

Kdo je deseti brat

profilnaKdo je Deseti brat oziroma Roman Križanič?

S potovanji sem se spoprijateljil za časa študija sinoligije, saj drugače ni šlo. “Na Kitajsko, če želite znati kitajsko,” so rekli gospod profesor. In smo šli, cela četa. Dobro je bilo. Malce študija, malce potovanja. 45 dni, ravno prav za prvo daljšo pot.

Že naslednje leto smo lekcijo ponovili, tokrat za tri mesece. Jezik je stekel, in še danes občasno tolčem po kitajsko in zabavam sopotnike, domačine Kitajce pa spravljam v obup.

No, tretje leto, bilo je davnega 1999, pa sem skupaj s prijateljico sinologinjo že organiziral čisto pravo potovanje na Kitajsko. To je bil prelomen trenutek v mojem življenju, takrat sem namreč spoznal, da je to super način, kako združiti življenjski slog in delo. In tako vse do danes.


Kdo je Luka Furjan, vaš vodnik na Tajvanu?

Luka se je rodil na Ptuju, doštudiral pa je v Ljubljani na oddelku za Azijske študije. Po dodiplomskem programu sinologije je pridobil tajvansko štipendijo za izpopolnitev kitajskega jezika. Popoldnevi v Tajpeju so se zdeli popolni za kakšen obisk bližnjih hribov, kaj hitro pa je spoznal, da je najlaže priti tja s kolesom. Tako so se mu odprla vrata v tajvanski kolesarski svet, poln majhnih, skritih kotičkov, ki jih je tekom svojega bivanja zavzeto raziskoval. Po končanem izpopolnjevanju jezika je Tajvan razkazoval ljubiteljem kolesarstva iz celega sveta. Ker noben ekstrem ni dober, je hitro združil kolesarsto in pohodništvo, zraven pa dodal še gurmansko ter kulturno plat Tajvana.


Letalske karte uredimo v sodelovanju s potovalno agencijo TrekTrek.